Πληροφορίες

Άγρια φύση στην Ιταλία: Ιαπωνικός σκίουρος Tamias sibiricus Laxmann

Άγρια φύση στην Ιταλία: Ιαπωνικός σκίουρος Tamias sibiricus Laxmann

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Θηλαστικά
Σειρά: Τρωκτικά
Οικογένεια: Οικογένεια σκίουρου
Είδος: Ανατολικό Chipmunk
Είδος: Τ. Sibiricus

Το τρωκτικό της Ιαπωνίας σκίουρος (ή Σιβηρίας Tamia ή Borunduk) της οικογένειας Sciuridae έχει μια αρχική σειρά που εκτείνεται από τη Ρωσία ανατολικά των Ουραλίων έως την κεντρική-βόρεια Κίνα: ζει επίσης στο νησί του Χοκάιντο στην Ιαπωνία. Είναι μάλλον δημοφιλές ως κατοικίδιο ζώο, έχει απελευθερωθεί κατά λάθος ή σκόπιμα στην άγρια ​​φύση σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Ο φυσικός βιότοπος ποικίλλει από έρημους έως κωνοφόρα δάση που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, από σημύδα ή φυλλοβόλα δάση έως θαμνώδεις περιοχές. Προσαρμόζεται καλά στη ζωή σε τεχνητά περιβάλλοντα, όπως δημόσια και ιδιωτικά πάρκα και κήποι.

Ιαπωνικός σκίουρος Tamias sibiricus Laxmann (φωτογραφία Richardfabi)

Ιαπωνικός σκίουρος (φωτογραφία http://digilander.libero.it/Zarcoweb)

Διακριτικοί χαρακτήρες

Μέχρι 17 cm (εκ των οποίων 8-11 cm ουράς), μπορεί να ζυγίζει έως 125 γραμμάρια.
Το χρώμα του παλτού ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζει, ωστόσο το γκρι είναι το βασικό χρώμα που γίνεται κοκκινωπό-καφέ στο κεφάλι και στην πλάτη. Το τελευταίο διασταυρώνεται επίσης κάθετα από 5 πολύ σκοτεινές ρίγες από το κεφάλι μέχρι το γκρουπ. Στις πλευρές, ανάμεσα σε δύο σκούρες ρίγες, μπορεί να υπάρχει χρώμα κρέμας. Η ουρά έχει επίσης κοκκινωπό καφέ χρώμα και διαιρείται με τρεις πιο σκούρες γραμμές. Τα μαλλιά, παχιά και μαλακά, υπόκεινται σε απόχρωση κάθε χρόνο: το καλοκαίρι για τους άνδρες και την άνοιξη για τις γυναίκες.

Βιολογία

Είναι ένα τρωκτικό με κυρίως ημερήσιες συνήθειες, ενεργό το πρωί και το βράδυ, ενώ συνήθως αποφεύγει την έξοδο από το κρησφύγετο κατά τις κεντρικές ώρες της ημέρας. Οριοθετεί την επικράτειά του (αυτή των θηλυκών έχει συνήθως μεγαλύτερη έκταση από εκείνη των αρσενικών), την οποία σηματοδοτεί με οσμή σήματα.
Είναι ένα πολύ ζωντανό και χαριτωμένο ζώο. ανεβαίνει άψογα στα δέντρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στηρίζεται σε σήραγγες που σκάβονταν στο έδαφος με μια ενιαία τρύπα εισόδου και διάφορα δωμάτια που χρησιμοποιούνται ως τουαλέτες και ντουλάπια τροφίμων.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το είδος συνήθως μπαίνει σε αδρανοποίηση, αφού πέρασε το φθινόπωρο συγκεντρώνοντας αποθέματα τροφίμων μέσα στη φωλιά του. Τρέφεται κυρίως με διάφορους σπόρους και ξηρούς καρπούς, αν και τρώει περιστασιακά έντομα και φρούτα (οι καρποί της βλάστησης είναι πολύ ευπρόσδεκτοι). Στη φύση ζει συνήθως 4 χρόνια. στην αιχμαλωσία είναι πιο μακροχρόνια (έως 10 χρόνια).
Μεταξύ της άνοιξης και του καλοκαιριού, το θηλυκό μπαίνει σε οίστρο και γίνεται λιγότερο εδαφικό, επιτρέποντας στο αρσενικό να το τοποθετήσει. Η κύηση διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα, στο τέλος του οποίου γεννά 10 κουτάβια: Εάν υπάρχει άφθονο φαγητό, μπορείτε να έχετε δύο γόνους το χρόνο. Τα κουτάβια γίνονται ανεξάρτητα μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου μήνα της ηλικίας τους και φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα μετά το πρώτο έτος της ζωής.


Βίντεο: ΑΓΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 480p WILD GREECE-Prespa lakes (Ιούλιος 2021).