Πληροφορίες

Άγρια φύση στην Ιταλία: Common Swift Apus apus apus

Άγρια φύση στην Ιταλία: Common Swift Apus apus apus

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Πουλιά
Σειρά: Αποδιαμορφώσεις
Οικογένεια: Αποδιίδι
Είδος: Apus
Είδος: συγγνώμη
Υποείδος: συγγνώμη

Η κοινή ταχεία είναι ένα μεταναστευτικό είδος μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Η περιοχή αναπαραγωγής εκτείνεται από τη βόρεια Μεσόγειο έως τη Σκωτία και τη Σκανδιναβία. Αναπαράγεται επίσης στη Βορειοδυτική Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συνήθως χειμώνει στην υποσαχάρια Αφρική, φτάνει στα γεωγραφικά πλάτη μας γύρω στα τέλη Απριλίου και ξαναρχίζει στις αρχές Αυγούστου. Η τάση του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι ουσιαστικά σταθερή.

Κοινή Swift (φωτογραφία www.digiscoped.com)

Κοινή Swift (φωτογραφία www.wildbirdgallery.com)

Διακριτικοί χαρακτήρες

Έχει ένα πολύ σκοτεινό, σχεδόν μαύρο φτέρωμα. Τα φτερά είναι μακριά και λεπτά, μεταφέρονται προς τα πίσω. Τα μακριά δρεπάνι φτερά σχηματίζουν ένα στενό μισό φεγγάρι από το κοίλο κέντρο του οποίου προεξέχει η ουρά, κοντή και διχαλωτή. Δεν έχει σεξουαλικό διμορφισμό. Το φτέρωμα του ενήλικα έχει πολύ σκούρο καφέ χρώμα, ενώ ο λαιμός και το πηγούνι είναι ελαφριά. Οι νεαροί έχουν το καθαρότερο φτέρωμα στο λαιμό και τα φτερά του άνω σώματος είναι λευκά.
Συνολικό μήκος: 16-17 εκ. άνοιγμα φτερών: 42-48 εκ. βάρος: 31-56 γραμμάρια.

Βιολογία

Η πτήση, ευέλικτη και ισχυρή, είναι γρήγορη με αεροπλάνα και ξαφνικές στροφές, εναλλάσσοντας με μικρές φάσεις κτυπήματος.
Το Swift κυνηγά έντομα κατά την πτήση χωρίς να επιβραδύνει την ταχύτητα της πτήσης. Κοινωνικά είδη, λατρεύει να ζει σε κοπάδια, μερικές φορές ακόμη και πάρα πολλά. Χαρακτηριστικά είναι οι shrieks που εκπέμπονται συνεχώς (shuirr - shuirr - shuirr). Είναι πολύ πιστό στον ιστότοπο φωλιών, στον οποίο επιστρέφει κάθε χρόνο με τον ίδιο συνεργάτη. Χτίζουν φωλιές αναμιγνύοντας φτερά και φυτικό υλικό με σάλιο. Οι φωλιές τοποθετούνται στις καμινάδες, στις ρωγμές, κάτω από τις στέγες. Το θηλυκό γεννά 2 ή 3 αυγά συνήθως τον Ιούνιο, τα οποία φροντίζονται και από τους δύο γονείς. Η επώαση διαρκεί από 19 έως 27 ημέρες (1 γεννήτρια ετησίως). Οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά για περίπου 42 ημέρες (37-56). Στα τέλη Ιουλίου, οι γονείς ξεκίνησαν ξανά στη ζέστη. Τη στιγμή της αναχώρησής τους αφήνουν τους μικρούς τους στις φωλιές, ακόμα δεν μπορούν να πετάξουν. Αυτά, παχύτερα και πιο παχιά από τους ενήλικες, είναι ακόμα εκεί για λίγες μέρες. τότε, ελαφρώς χαμένο βάρος, έφυγαν επίσης για το πρώτο μεγάλο ταξίδι.


Βίντεο: Mauersegler. Swift Apus apus Rescue 2018 (Ιούλιος 2021).