Πληροφορίες

Άγρια φύση στην Ιταλία: μαύρος αρουραίος Rattus rattus

Άγρια φύση στην Ιταλία: μαύρος αρουραίος Rattus rattus

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Θηλαστικά
Σειρά: Τρωκτικά
Οικογένεια: Murids
Είδος: Rattus
Είδος: rattus

Είδη ασιατικής προέλευσης, πιθανώς από την Ινδική χερσόνησο, ο μαύρος αρουραίος (ή αρουραίος στέγης) έχει πλέον γίνει κοσμοπολίτικο. Στην πραγματικότητα είναι ευρέως διαδεδομένη σε εύκρατες και τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο και ως εκ τούτου και σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, με εξαίρεση τις περιοχές σε μεγάλα υψόμετρα, όπου βρίσκεται μόνο κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς.

Μαύρος αρουραίος - Rattus rattus (φωτογραφία www.parcodelbrembiolo.it)

Μαύρος αρουραίος (φωτογραφία www.biolib.cz)

Διακριτικοί χαρακτήρες

Μήκος κεφαλιού-σώματος: 16-24 cm
Μήκος ουράς: 18-26 cm
Βάρος: 150-250 γραμμάρια

Κυλινδρικό επιμήκη σώμα, με λεία μαλλιά, μακρύτερα στην πλάτη. Παλτό από γκρι-καφέ έως καφετί-γκρι ή σκούρο-καφέ, σχεδόν μαύρο, κατώτερα από υπόλευκο έως γκρι ή γκρι-καφέ.
Κεφάλι με μυτερό ρύγχος, μεσαία μεγάλα αυτιά, σκούρα, μεγάλα και προεξέχοντα μάτια.
Ροζ ή υπόλευκα πόδια μακρύτερη ουρά του σώματος, γυμνή.
Μεγαλύτερο αρσενικό από θηλυκό.

Βιολογία

Ειδικά συνήθειες λυκόφως-νύχτας. Η επιβραδυνόμενη δραστηριότητα σε ψυχρές περιόδους, ακόμη και αν δεν αδρανοποιεί.
Ζει κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς, φράχτες, δάση και τα περιθώριά τους.
Διατροφή: παμφάγα (ειδικά λαχανικά).
Φτάνει σεξουαλική ωριμότητα σε 3-4 μήνες.
Δυνατότητα ζευγαρώματος όλο το χρόνο. Διάρκεια κύησης περίπου 3 εβδομάδες. Κανονικά 2-3 και περισσότερα μέρη ετησίως με 4-10 μικρά ανίκανα.
Στίχοι: τσακισμοί, σφυρί.
Εξαιρετική ακοή και μυρωδιά.


Βίντεο: Βραχώδη Όρη 2 Ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση. (Ιούλιος 2021).