Πληροφορίες

Άγρια φύση στην Ιταλία: Καφέ αρκούδα Ursus arctos

Άγρια φύση στην Ιταλία: Καφέ αρκούδα Ursus arctos

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Θηλαστικά
Σειρά: Σαρκοφάγα
Οικογένεια: Ουροειδή
Είδος: Ούρος
Είδος: αρκτος

Διανομή
Το είδος είναι ευρέως διαδεδομένο στην Αυστρία και τα Πυρηναία, τις ιταλικές Άλπεις (Trentino), το Abruzzo (Καφετιά αρκούδα Marsican - Ursus arctos marsicanus), Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Σκανδιναβία, Πολωνία, βόρεια Ρωσία, Καύκασος, Τουρκία, τα βουνά της Κεντρικής Ασίας και βόρεια Ινδία.

Οι αρκούδες φωτογραφήθηκαν στο πάρκο Adamello Brenta - Trentino

Διακριτικοί χαρακτήρες

Μήκος κεφαλής σώματος 150-250 cm, ουρά 6-19 cm, ύψος ώμου 75-90 cm, βάρος 50-300 kg. Στην Ιταλία είναι το μεγαλύτερο επίγειο θηλαστικό. Γενικά μαζικό και βαρύ σχήμα, μυτερό ρύγχος, κοντά και στρογγυλεμένα αυτιά. Σχετικά κοντά άκρα, πόδια από φυτά με μακρά ορατά νύχια. Πάνω ή λιγότερο ανοιχτό καφέ παλτό με μεμονωμένες παραλλαγές.

Βιολογία

Ο φυσικός βιότοπος της Καφετιάς Αρκούδας είναι τα δασώδη και βραχώδη βουνά, που συχνά δεν επισκέπτονται ο άνθρωπος. Προτιμά περιοχές όπου υπάρχουν άφθονοι υδάτινοι δρόμοι. Έχει κυρίως νυκτερινές συνήθειες αν και κινείται επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. τρέχει, κολυμπά, ανεβαίνει καλά στα δέντρα. Περνά το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα σε καταφύγια που βρίσκονται σε μεγάλες βραχώδεις κοιλότητες. Η περίοδος ζευγαρώματος διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, η κύηση διαρκεί 7-8 μήνες. μετά από αυτήν την περίοδο 3-4 κουτάβια γεννιούνται στο κρησφύγετο. Έχουν κλείσει τα μάτια για ένα μήνα, θηλάζουν για 3-4 μήνες και είναι αυτάρκη σε ηλικία ενάμισι / δύο ετών. Ο τροφικός καθρέφτης της αρκούδας ποικίλλει από φρούτα, κονδύλους και βολβούς έως προνύμφες μελισσών, μελιού, ψαριού, αμφιβίων, ερπετών, θηλαστικών. μπορεί να επιτεθεί στα κατοικίδια.

Live Ursus Project: Η αρκούδα κυκλοφόρησε στο πάρκο Adamello Brenta (φωτογραφία www.parcoadamellobrenta.tn.it)

Marsican Brown Bear (Ursus arctos marsicanus Αλτομπέλο)

Το είδος, κάποτε διαδεδομένο σε όλη την περιοχή ανατολικά των Απέννιων από τις πορείες έως την Απουλία, περιορίζεται επί του παρόντος σε ένα μικρό τμήμα των κεντρικών Απέννιων (50-80 δείγματα).
Κατά μέσο όρο, τα αρσενικά δείγματα ζυγίζουν μεταξύ 95 και 150 kg και φτάνουν σε ύψος 1,8-1,9 μέτρα σε όρθια θέση, ενώ τα θηλυκά είναι συνήθως 25% μικρότερα τόσο από άποψη μεγέθους όσο και από βάρος. Σε σύγκριση με τα άλλα υποείδη της καφέ αρκούδας (Ursus arctos arctos) έχει σχετικά μικρότερες διαστάσεις.
Έχει μια αρκετά γεμάτη και στιβαρή κατασκευή, αν και πιο λεπτό από αυτό των άλλων μεγαλύτερων υποειδών της καφέ αρκούδας. Το κεφάλι είναι μεγάλο και στρογγυλεμένο, με κυλινδρικό και μάλλον πεπλατυσμένο ρύγχος με μεγάλη μαύρη τρούφα. Τα μαλλιά είναι ομοιόμορφα καστανόξανθα σε όλο το σώμα, με τάση να σκουραίνει στο απώτερο τμήμα των άκρων, τα οποία είναι μεγάλα και δυνατά. Τα μάτια είναι μικρά και φουντουκιά, ενώ τα αυτιά είναι επίσης μικρά και στρογγυλεμένα σε σχήμα, τοποθετημένα ελαφρώς στις πλευρές του κρανίου. Η ουρά μειώνεται σε ένα λιγοστό κούτσουρο μικρότερο από 10 cm.


Βίντεο: Κίνδυνος εξαφάνισης για τις πολικές αρκούδες (Ιούλιος 2021).