Πληροφορίες

Άγρια φύση στην Ιταλία: Eagle κουκουβάγια Bubo bubo Linnaeus, 1758

Άγρια φύση στην Ιταλία: Eagle κουκουβάγια Bubo bubo Linnaeus, 1758

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Πουλιά
Σειρά: Στριγκετάκια
Οικογένεια: Στριγκίδη
Είδος: Μπόμπο
Είδος: Β. Bubo Linnaeus, 1758

Είναι παρόν, αν και όχι πολύ συχνό, σε σχεδόν όλη την Ευρώπη, στη βόρεια Αφρική και σε μεγάλο μέρος της Ασίας. Δεν υπάρχει στα βρετανικά νησιά, τη βόρεια Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία. Στην Ιταλία είναι διαδεδομένη παντού, εκτός από τη Σαρδηνία, τόσο στάσιμη όσο και ακανόνιστη. Βρίσκεται επίσης στις Άλπεις.

Eagle κουκουβάγια (φωτογραφία Giuliano Cappelli Florence)

Eagle κουκουβάγια (φωτογραφία indygnom)

Ενήλικος με γκόμενα κουκουβάγιας (φωτογραφία http://ibc.lynxeds.com)

Πραγματικά αυγά κουκουβάγιας (φωτογραφία http://www.bio-foto.com)

Διακριτικοί χαρακτήρες

Συνολικό μήκος: 60-75 cm
Πλάτος: 148-188 εκ
Βάρος:
- Αρσενικό: 1.500-2.800 γραμμάρια
- Θηλυκό: 1.750-4.200 γραμμάρια

Το σώμα είναι τεράστιο, με ανώτερο καφέ φτέρωμα, λίγο πολύ σκούρο, διάστικτο και διάστικτο μαύρο, κατώτερα καφετί-κίτρινο με σκούρες ραβδώσεις. γκρέιερ στους νέους.
Το ράμφος είναι κοντό, γαντζωμένο, μαύρο με γκρι βάση.
Το κεφάλι είναι μεγάλο, με δύο τούφες με στύσιμα φτερά (κοντύτερα στους νέους) και δίσκους προσώπου (πιο σκούρα στους νέους). τα μάτια είναι μεγάλα, τοποθετημένα πρόσθια, με κίτρινο-πορτοκαλί ή πορτοκαλί ίριδα (ενήλικες), κιτρινωπό ή κίτρινο-γκριζωπό (νεαρό).
Τα φτερά είναι μακριά, φαρδιά και στρογγυλεμένα.
Η ουρά είναι σχετικά μικρή, στρογγυλεμένη, με εγκάρσιες ράβδους.
Τα πόδια είναι μεσαίου μήκους, ισχυρά, πλήρως φτερά, κίτρινα-κοκκινωπά με στιβαρά και μαύρα νύχια.
Το θηλυκό είναι συνήθως μεγαλύτερο από το αρσενικό.

Βιολογία

Κυρίως νυκτερινές και κρηπιδικές συνήθειες, γενικά μοναχικές. Ζει σε δασώδεις, βραχώδεις και στεγασμένες περιοχές.
Φαινολογία: καθιστική, αναπαραγωγή, παράτυπος μετανάστης.
Διατροφή: κυρίως σαρκοφάγα (θηλαστικά: από τοπιρανό έως μικρά αυγοτάραχα έως νεαρές αλεπούδες), πουλιά (από χωματίδα έως θηλυκό capercaillie), αμφίβια, μεγάλα έντομα.
Η περίοδος αναπαραγωγής είναι από Φεβρουάριο έως Μάιο περίπου. Φωλιάζει σε βράχους, χώμα, ακόμη και στις φωλιές μεγάλων αρπακτικών πουλιών. Βάζει από 2 έως 5 λευκά αυγά. η περίοδος επώασης είναι 34-35 ημέρες (ένα γέννα ετησίως) · ο απόγονος είναι nidicola και φεύγει από τη φωλιά σε περίπου 5 εβδομάδες, δεν είναι ακόμη έτοιμος να πετάξει.
Η πτήση είναι δυνατή, γρήγορη, σιωπηλή, χτυπημένη, διασκορπισμένη με αεροπλάνα.
Στην ελευθερία ζει έως και 20 χρόνια, σε αιχμαλωσία πάνω από 37 χρόνια.
Φωνή: κατά τη διάρκεια της παρέλασης εκπέμπει ένα χαμηλό και επαναλαμβανόμενο uu-uu-uu.


Βίντεο: Κουκουβάγιες- Ο μαγικός κόσμος των ζώων (Ιούλιος 2021).