Πληροφορίες

Άγρια φύση στην Ιταλία: Κοινή κουκουβάγια Asio otus

Άγρια φύση στην Ιταλία: Κοινή κουκουβάγια Asio otus

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Πουλιά
Σειρά: Στριγκετάκια
Οικογένεια: Στριγκίδη
Είδος: Άσιο
Είδος: ωτός

Η κοινή κουκουβάγια είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Στην Ιταλία τα υποείδη Asio otus otus Είναι τοπικά καθιστική και φωλιάζει στις επίπεδες και ορεινές δασικές περιοχές (έως 1800/1900 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) στο βορρά, στο κέντρο και πιο σπάνια στο κέντρο-νότο (ειδικά κατά μήκος των Άλπεων και των Απέννιων).

Κοινή κουκουβάγια (φωτογραφία Pascal Dubois www.chouettalors.com)

Κοινή κουκουβάγια (φωτογραφία http://klubciconia.ptaki.info.pl)

Διακριτικοί χαρακτήρες

Συνολικό μήκος: 34-37 cm
Πλάτος: 88-100 εκ
Βάρος:
- Αρσενικό: 220-280 γραμμάρια
- Θηλυκό: 250-370 γραμμάρια

Λεπτό σώμα, μεσαίου μήκους, με ανώτερο καστανό, καφέ και γκριζωπό φτέρωμα, σκούρο ραβδωτό, κατώτερο καφετί-κίτρινο με καφέ ραβδώσεις. γκρι σε νεαρά δείγματα.
Το ράμφος είναι κοντό, γαντζωμένο, γκρι ή μαύρο με ροζ κερί.
Το κεφάλι είναι σχετικά μεγάλο, με δύο τούφες με στύσιμα φτερά και δίσκους προσώπου (σκούρο στα νεαρά).
Τα μάτια είναι μεγάλα, τοποθετημένα πρόσθια, με κίτρινη-πορτοκαλί ίριδα.
Τα φτερά είναι μακριά, φαρδιά και στρογγυλεμένα.
Η ουρά είναι σχετικά κοντή, στρογγυλεμένη, καστανή-καστανή με σκούρες εγκάρσιες ραβδώσεις.
Μεσαίου μήκους πόδια, πλήρως φτερά, φουλβικά, με γκρι-μαύρο νύχια.
Λίγο εμφανές σεξουαλικό διμορφισμό: το θηλυκό είναι συνήθως μεγαλύτερο από το αρσενικό.

Βιολογία

Από κυρίως νυκτερινές-κρηπιδικές συνήθειες, είναι συνήθως μοναχικό. πιθανές συγκεντρώσεις για διανυκτερεύσεις το φθινόπωρο-χειμώνα. τη νύχτα ακόμη και κατά τη μετανάστευση.
Ζει σε δασικές και δασώδεις περιοχές. Είναι ένα κανονικό μεταναστευτικό είδος (χειμώνες στη νότια Ευρώπη). Παρουσίαση στις Άλπεις από Μάρτιο-Απρίλιο έως Οκτώβριο.
Διατροφή: κυρίως σαρκοφάγα (μικρο-θηλαστικά, μικρά πουλιά, αμφίβια, ερπετά, έντομα).
Η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο. Φωλιάζει συνήθως σε φωλιές άλλων πουλιών, όπου γεννά 3-6 λευκά αυγά. Η περίοδος επώασης είναι περίπου 27-28 ημέρες (με ένα γέννα ετησίως, σπάνια δύο). Ο απόγονος είναι nidicola και φεύγει από τη φωλιά σε περίπου τρεις εβδομάδες που δεν είναι ακόμη έτοιμοι για πτήση. Φωνητικές δραστηριότητες: huuh χαμηλοί και μονότονοι ήχοι, που εκπέμπονται κατά την πτήση ή όταν βρίσκονται. Άλλοι στίχοι, δυνατά και καταπληκτικά uèch ή chuiee, tirati και gementi szièè (σε νέους).
Η πτήση είναι χτυπημένη, διασκορπισμένη με ολίσθηση, σιωπηλή.
Η μέγιστη ηλικία που είναι εγγεγραμμένη δωρεάν είναι 28.

Κοινή κουκουβάγια (φωτογραφία Enrico Zarri)


Βίντεο: Bazooka - Άγρια ΦύσηAgria Fisi (Ιούλιος 2021).