Πληροφορίες

Θηλαστικά: Wildebeest

Θηλαστικά: Wildebeest

Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Animalia
Ζωολογική διαίρεσις: Χορδάτα
Τάξη: Μαμαλία
Σειρά: Artiodactyla
Οικογένεια: Bovidae
Είδος: Connochaetes
Είδος: C. gnou - C. taurinus

Το γένος Connochaetes περιλαμβάνει δύο είδη, αμφότερα διαδεδομένα στην Αφρική: το λευκό ουρά gnu (Connochaetes gnou Zimmermann, 1780) και ο ριγέ γκνουConnochaetes taurinus Lichtenstein, 1812). Αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος της σαβάνας. Οι απογοητεύσεις τους γονιμοποιούν το έδαφος και η ανάπτυξη του χλοοτάπητα ευνοείται από το τσίμπημα και το ποδοπάτημα. Αποτελούν επίσης σημαντική πηγή τροφής για αρπακτικά της σαβάνας (μεγάλες γάτες και ύαινες).

Σωματικοί χαρακτήρες

Striated wildebeest
Το είδος έχει έναν αρκετά έντονο σεξουαλικό διμορφισμό. το μεγαλύτερο αρσενικό μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα σε μήκος. Ο κορμός είναι σαφώς στιβαρός και μυώδης, αλλά τα πόδια είναι σχετικά λεπτά.
Το κρανίο έχει μεγάλα κέρατα με χαρακτηριστικό σχήμα: κεκλιμένο προς τα εμπρός και προς τα έξω στη βάση, στη συνέχεια καμπυλώνει προς τα πάνω και προς τα μέσα, λαμβάνοντας το συνολικό σχήμα των αγκυλών. Είναι παχιά κοντά στο κρανίο και χωρίς δαχτυλίδια, όπως αυτά της αγελάδας. Στα αρσενικά μπορούν να φτάσουν σε μήκος 90 cm, περίπου το μισό στο θηλυκό. Χαρακτηριστικό του γκνου είναι επίσης μια σκούρα γενειάδα.
Το παλτό είναι καφέ στα νεαρά. Ο χρωματισμός των ενηλίκων (που αρχίζει να εμφανίζεται περίπου εννέα εβδομάδων) ποικίλλει από γκρι-μπλε σε γκρι-καφέ, πιο σκούρο στα αρσενικά. Η πλάτη και οι πλευρές είναι ελαφρώς ελαφρύτερες. Ο λαιμός και το μπροστινό μέρος του σώματος χαρακτηρίζονται από ανοιχτές σκούρες κασέτες, οι οποίες από απόσταση υποδηλώνουν την ιδέα της τραχύτητας του δέρματος. Η χαίτη αποτελείται από μακριά, άκαμπτα μαύρα μαλλιά. Το ρύγχος και η ουρά είναι επίσης μαύρα.

Wildebeest με άσπρη ουρά
Διακρίνεται από το γκνου με ένα ίσιο πίσω μέρος, ένα μαύρο ή σκούρο καφέ παλτό, μια άσπρη ουρά και μια περιοχή σκληρών, βουρτσισμένων μαλλιών στο ρύγχος. Τα κέρατα κατεβαίνουν προς τα εμπρός πριν στραφούν προς τα πάνω (εκείνα του ριγέ γκνου που κάμπτουν προς τα κάτω και προς τα πλάγια πριν στρίψουν προς τα πάνω και προς τα μέσα).

Wildebeest με άσπρη ουρά Connochaetes gnou (φωτογραφία Vassil)

Striated wildebeest Connochaetes taurinus (φωτογραφία www.safaris-botswana.com)

Βιολογία

Το κύριο φαγητό των wildebeests αντιπροσωπεύεται από τα βότανα της σαβάνας. Η εποχιακή τους φύση υποχρεώνει τους wildebeests να κάνουν ετήσιες μεταναστεύσεις: η κύρια μετανάστευση συμβαίνει τον μήνα Μάιο, όταν περίπου 1,5 εκατομμύριο ζώα μετακινούνται από τις πεδιάδες στα δάση και στη συνέχεια επιστρέφουν στις πεδιάδες τον Νοέμβριο όταν οι καλοκαιρινές βροχές θα έχουν και πάλι πράσινες επιστροφές.
Τα θηλυκά γεννούν τους νέους τους καλοκαιρινούς μήνες. οι νέοι μπορούν να περπατήσουν μέσα σε λίγα λεπτά από τη γέννηση και σε λίγες μέρες είναι σε θέση να ακολουθήσουν το πακέτο. Μετά τη γέννηση των μικρών, ξεκινά η εποχή του ζευγαρώματος. Τα κυρίαρχα αρσενικά υπερασπίζονται την επικράτειά τους, σημαδεμένα με περιττώματα και φερομόνες που παράγονται από μυρωδιές αδένες που τοποθετούνται στις οπλές. Τα υφιστάμενα αρσενικά σχηματίζουν κοπάδια αρσενικών. Μπορούν να ζήσουν πέρα ​​από 20 χρόνια.


Βίντεο: Wildebeest migration preparation (Ιούλιος 2021).