Πληροφορίες

Άγρια φύση στην Ιταλία: Γενειοφόρος γύπας Gypaetus barbatus barbatus

Άγρια φύση στην Ιταλία: Γενειοφόρος γύπας Gypaetus barbatus barbatus

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Πουλιά
Σειρά: Accipitriformes
Οικογένεια: Accipitridae
Είδος: Γύπατος
Είδος: barbatus
Υποείδος: barbatus

Το Bearded Vulture είναι το μεγαλύτερο πουλί στις Άλπεις, όπου είναι καθιστικό και φωλιάζει. Τρέφεται κατά προτίμηση με κόκαλα, καταφέρνοντας να καταπιεί κομμάτια μήκους έως 25 cm. και πλάτους 3-4 cm. τα μακρύτερα οστά θρυμματίζονται ρίχνοντάς τα στα βράχια. Η τάση του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι σταθερή και ελαφρώς αυξανόμενη στα Πυρηναία, μειώθηκε στην Κορσική και την Κρήτη, πρόσφατα εξαφανίστηκε στην Ελλάδα. προοδευτικά αυξάνεται στις Άλπεις. Λόγω της λανθασμένης λαϊκής πεποίθησης για την αγριότητα ως αρπακτικού (ονομάστηκε επίσης αρνί γύπας), υπέστη αδιάκριτο κυνήγι μέχρι την πλήρη εξαφάνισή του από τις Άλπεις (το τελευταίο δείγμα σκοτώθηκε το 1913 στο Val di Rhemes ( Valle dAosta). Το 1986, στο Rauris στο Εθνικό Πάρκο Hohe Tauern (Αυστρία), απελευθερώθηκαν ορισμένα νεαρά δείγματα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αιχμαλωσία. Από τότε κάθε χρόνο απελευθερώνονται μερικοί νεαροί γύπες στις Άλπεις (144 από το 1986). 1997 (στο Haute-Savoie - Γαλλία) γεννήθηκε, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φύση το πρώτο φυτό ενός νεαρού γύπου.

Bearded Vulture - Gypaetus barbatus subsp. barbatus (φωτογραφία http://it.geocities.com/gipetobarbuto)

Γενειοφόρος γύπα (φωτογραφία Michelangelo Giordano)

Διακριτικοί χαρακτήρες

Μεγάλος γύπας: άνοιγμα φτερών μεταξύ 265 και 285 cm, μήκος μεταξύ 100 και 115 cm.
Βάρος από 5 έως 7 κιλά.
Τα νεαρά δείγματα έχουν σκούρο φτέρωμα, με μαύρη κεφαλή και σκούρο γκρι κάτω μέρη. οι ενήλικες, τα κάτω μέρη και το ανοιχτό κεφάλι, τα σκούρα άνω μέρη.

Βιολογία

Είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα ρεύματα πετώντας ακόμη και σε μεγάλα ύψη. κανονικά, ωστόσο, παραμένει σε μερικές δεκάδες μέτρα υψομέτρου για να περιπολεί το έδαφος,
Όπως και ο χρυσός αετός, ο γύπας είναι μονογαμικός. δεν είναι ασυνήθιστο να σχηματίζει γόνατα δύο ανδρών και ενός θηλυκού. Γεννάει 1-2 αυγά (ένα γέννα ετησίως). η διάρκεια της εκκόλαψης είναι 53-53 ημέρες · οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά 110-130 ημέρες. περίοδο αναπαραγωγής Δεκέμβριος-Ιούλιος.
Μπορεί να ζήσει έως και είκοσι χρόνια. Τρέφεται με οστά carrion, σπάνια ζει θήραμα (μικρά θηλαστικά και πουλιά). μην θηρεύετε αρνιά ή πρόβατα: όταν μερικές φορές εγκατασταθεί μεταξύ των κοπαδιών πρέπει να τρέφεται με τον πλακούντα των προβάτων που έχουν γεννήσει πρόσφατα ή από τα ερείπια ενός νεκρού ζώου.
Φωλιάζει σε βραχώδεις προεξοχές. κάθε ζεύγος έχει διαφορετικές φωλιές, τις οποίες χρησιμοποιεί σε περιστροφή.

επιμέλεια του Sauro Giannerini


Βίντεο: Vulture-ΓΥΠΑΣ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΡΗΤΗ 2016 2 (Ιούλιος 2021).