Πληροφορίες

Άγρια φύση στην Ιταλία: Griffon Vulture Gyps fulvus

Άγρια φύση στην Ιταλία: Griffon Vulture Gyps fulvus

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Πουλιά
Σειρά: Accipitriformes
Οικογένεια: Accipitridae
Είδος: Τσιγγάνοι
Είδος: Τσιγγάνοι
Υποείδος: Τσιγγάνοι

Το Griffon Vulture διανέμεται στη ζώνη της Μεσογείου, από την Ισπανία στην Τουρκία και περαιτέρω στην Κεντρική Ασία. Στην Ιταλία το είδος έχει εξαφανιστεί παντού εκτός από τη Σαρδηνία, όπου επιβιώνει ένας πληθυσμός που σήμερα είναι περίπου δεκαπέντε ζευγάρια. Πριν από λίγα χρόνια, το Griffon Vulture έχει επανεισαχθεί στη χώρα μας σε ορισμένες περιοχές που θεωρούνται κατάλληλες, όπως στο Forgaria in Friuli και στο περιφερειακό πάρκο Velino-Sirente στο Abruzzo. Το 2007 ένα δείγμα του Griffon εντοπίστηκε στην περιοχή Monte Valandro, στο φυσικό πάρκο Adamello-Brenta (Trentino).

Γενειοφόρος γύπας - Gyps fulvus (φωτογραφία D. Smirnov www.funet.fi)

Griffon Vulture (φωτογραφία www.viaggioinabruzzo.it)

Grifone Gyps fulvus (φωτογραφία www.lauromagrisphotonature.com)

Grifone Gyps fulvus (φωτογραφία www.lauromagrisphotonature.com)

Διακριτικοί χαρακτήρες

Έχει ένα μικρό κεφάλι, λυγισμένο προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια της πτήσης. τα φτερά είναι πολύ μεγάλα και τριγωνικά και η ουρά είναι αρκετά περιορισμένη. Έχει ένα καστανόχρωμο φτέρωμα, με το τελικό μέρος των φτερών μαύρο. Το κεφάλι είναι καλυμμένο με λεπτές και κοντές τρίχες και λευκά φτερά και στη βάση του είναι εμφανές το τυπικό κολάρο των λευκών φτερών. Δεν έχει σεξουαλικό διμορφισμό. Τα νεαρά δείγματα είναι πιο σκούρα από τα ενήλικα ζώα. Ζει κατά μέσο όρο για 25 έως 30 χρόνια.
Είναι ένας μεγάλος γύπας (βάρος από 8 έως 10 κιλά), με άνοιγμα φτερών που κυμαίνεται από 240 έως 280 cm. μήκος: 95-110 cm.

Griffon Vulture Griffon Vulture (φωτογραφία Alessio Bartolini)

Griffins στο Εθνικό Πάρκο Gran Sasso (φωτογραφία Maurizio Passacantando)

Βιολογία

Τρέφεται αποκλειστικά με σφάγια άγριων ζώων (ελάφια, αυγοτάραχα, σαμουά, αγριογούρουνα και άλλα) ή κατοικίδια ζώα (ιπποειδή, βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες), που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των καθημερινών περιπολιών που φτάνουν ακόμη και σε απόσταση περίπου δεκάδων χιλιομέτρων από τους κοιτώνες. Ζει σε πολλές αποικίες σε απρόσιτους βραχώδεις τοίχους όπου φωλιάζουν ζευγάρια.
Ο γύπας φτάνει στη μη πρώτη σεξουαλική ωριμότητα του 4ου-5ου έτους της ηλικίας. Το θηλυκό γεννά ένα αυγό, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, το οποίο εκκολάπτεται για περίπου 52 ημέρες. Ο νεαρός γύπας πετάει από τη φωλιά 100-115 ημέρες μετά την εκκόλαψη.


Βίντεο: Buitre leonado Gyps fulvus Griffon Vulture 4K (Ιούλιος 2021).