Πληροφορίες

Άγρια φύση στην Ιταλία: Faina Martes foina

Άγρια φύση στην Ιταλία: Faina Martes foina

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Θηλαστικά
Σειρά: Σαρκοφάγα
Οικογένεια: Νυφίτσα
Είδος: Μάρτες
Είδος: Φούνα

Διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία και τις βορειότερες περιοχές, επίσης διαδεδομένη στην Κεντρική Ασία. Επίσης, στην Ιταλία με εξαίρεση τα μεγάλα νησιά (Σαρδηνία και Σικελία) και τα μικρότερα νησιά.

Faina (φωτογραφία www.agr.unideb.hu)

Faina (φωτογραφία www.peppas.eu)

Διακριτικοί χαρακτήρες

Μήκος κεφαλιού-σώματος 42-47εκ. ουρά 23-26εκ. ύψος ώμου 12 cm. βάρος 1,3-2,3 kg. Η Faina μοιάζει πολύ με τον Marten. Ωστόσο, έχει την πιο γκρίζα γούνα με λευκό σημείο λαιμού χωρισμένο σε δύο μέρη.

Βιολογία

Ο φυσικός βιότοπος της Faina αντιπροσωπεύεται από τις άκρες του δάσους κοντά σε καλλιέργειες και σπίτια. Δεν ξεπερνά σχεδόν ποτέ το υψόμετρο των 2000 μέτρων. Έχει κυρίως νυχτερινή συνήθεια, είναι εξαιρετικός ορειβάτης, άλματα και άλματα, καταφεύγει κοντά στα σπίτια σε σήραγγες, κοιλότητες δέντρων, αχυρώνες κ.λπ. Η αναπαραγωγική περίοδος διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και η κύηση διαρκεί 248-280 ημέρες. κατά τη γέννηση 3-5 παιδιά γεννιούνται που παραμένουν τυφλά για 30-40 ημέρες. ο θηλασμός διαρκεί 8 εβδομάδες και η ανεξαρτησία επιτυγχάνεται στους 3 μήνες. Ζει μια μοναχική ζωή ή σε μικρές οικογένειες που καταρρέουν μετά την εκπαίδευση των κουταβιών. Μιλώντας για τον τροφικό καθρέφτη, τοποθετούμε τη Faina μεταξύ των πιο αιμοδιψών σαρκοφάγων, δεδομένου ότι σε περιπτώσεις αφθονίας είναι ικανοποιημένο να πιπιλίζει το αίμα στο θήραμά του συνδέοντάς τα με το λαιμό ή το λαιμό. Είναι επομένως ικανό, ειδικά κατά τη διάρκεια της ασταθούς φάσης, να αναπτύξει ομαδικές τεχνικές κυνηγιού εις βάρος των μικρών εκμεταλλεύσεων πουλερικών. Ωστόσο, δεν περιφρονεί τα μούρα και τα φρούτα.


Βίντεο: Βραχώδη Όρη 1 Ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση. (Ιούλιος 2021).