Πληροφορίες

Θηλαστικά: ασιατικός ή ινδικός ελέφαντας

Θηλαστικά: ασιατικός ή ινδικός ελέφαντας

Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Animalia
Ζωολογική διαίρεσις: Χορδάτα
Τάξη: Μαμαλία
Σειρά: Proboscidea
Οικογένεια: Elephantidae
Είδος: Ελεφάς
Είδος: Ε. Maximus - Λινναίος, 1758

Ο ασιατικός ή και ινδικός ελέφαντας (Μέγιστο Elephas) ζει στις ζούγκλες και τις χλοώδεις πεδιάδες της Νότιας Ασίας.
Οι διαστάσεις είναι μικρότερες από το αφρικανικό είδος, ύψους 2,5-3 m στο ακρώμιο, με μέγιστο βάρος 5 t, μαζί με ένα προφίλ του κυρτού μέτωπου προς τα κάτω, έως την απουσία των κυνόδοντων στα θηλυκά, τα οποία είναι μικρότερα στα αρσενικά, με αυτιά και για τα δύο μικρότερα φύλα και το ένα άκρο του κορμού με ένα μόνο ψηφιακό παράρτημα αντί για δύο, το καθιστούν εύκολα διακριτό από τον αφρικανικό ελέφαντα (Loxodonta africana).
Ο ασιατικός ελέφαντας είναι φιλόδοξος και σχηματίζει ομάδες 20 ή περισσότερων ατόμων, που ανήκουν επίσης στις μεγαλύτερες γυναίκες, υπεύθυνες για την ηγεσία της ομάδας σε αναζήτηση τροφής και νερού.
Η διατροφή της περιλαμβάνει λαχανικά όλων των ειδών, από χόρτο έως ρίζες μπαμπού, καθώς και φλοιό, φρούτα και φύλλωμα.
Η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται καθημερινά υπερβαίνει τα 50 κιλά και η αναζήτηση τροφής διακόπτεται μόνο τις πιο ζεστές ώρες, στις οποίες το ζώο ακουμπά και κουνάει τα αυτιά του αδιάκοπα για να διαλύσει την υπερβολική συσσωρευμένη θερμότητα.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε αντίθεση με τον αφρικανικό, ο ασιατικός ελέφαντας βασικά, εντός ορισμένων ορίων, μπορεί να ελεγχθεί και να χρησιμοποιηθεί ως ζώο συσκευασίας.
Αυτή η περίσταση, σε συνδυασμό με το οικολογικό τοπίο και τους κλιματικούς εδαφικούς μετασχηματισμούς, καθώς και τη λαθροθηρία, με στόχο τη συλλογή του ελεφαντόδοντου των κυνόδοντων και του δέρματος, έχει ήδη μειώσει την αμετάκλητη εξαφάνιση ορισμένων φυλών και έχει οδηγήσει το είδος στο όριο της εξαφάνισης.
Στην πραγματικότητα, στο παρελθόν βρέθηκε επίσης στην Περσία (σημερινό Ιράν), την Ιάβα και τη Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ), περιοχές στις οποίες εξαφανίστηκε.
Ο ασιατικός ελέφαντας έχει 19 ζεύγη νευρώσεων και 33 ουραικούς σπονδύλους στο σκελετό, ενώ ο αφρικανικός ελέφαντας έχει 21 ζεύγη νευρώσεων και 26 ουραϊκούς σπονδύλους.
Τα θηλυκά ασιατικά ελέφαντα έχουν περίοδο κύησης περίπου 645 ημερών.

Ινδικός ελέφαντας - Μέγιστο Elephas indicus (φωτογραφία Thomas Schoch)

Ελέφαντας Σουμάτρα - Elephas maximus sumatranus (φωτογραφία Midori)

Σε σύγκριση με τα αφρικανικά είδη, η Ασία είχε ιστορικά μεγαλύτερη συχνότητα επαφής και αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο (για παράδειγμα στην Ινδία, τη Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, τη Βιρμανία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, τη Σεϋλάνη κ.λπ.) και σε πόλεις ή χωριά σε αυτές τις χώρες, δεν είναι ασυνήθιστο να τα βρίσκετε σε στενή επαφή, για παράδειγμα κοντά σε αντλία βενζίνης ή σε δρόμο που διασχίζει ένα τμήμα τροπικής ή βροχής.
Σε πολλά φεστιβάλ στη Νότια Ασία, στολίζονται με εντυπωσιακά κοστούμια, όπως στην περίπτωση της λαογραφικής πομπής του Esala Perahera στη Σρι Λάνκα.
Σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές, χρησιμοποιούνται επίσης για να εκτελέσουν βαριά εργασία, όπως η μεταφορά κορμών δέντρων και για την εξερεύνηση της παρθένας ζούγκλας, επίσης επειδή είναι τα μόνα ζώα που η τίγρη δεν επιτίθεται.
Τέλος, χρησιμοποιούνται για τον τουρισμό, για να επιτρέπουν, όπως άλογα και γαϊδούρια στην Ευρώπη, εξωτικούς περιπάτους μέσα σε τροπικά δάση και κήπους, για αξέχαστες φωτογραφίες.

Υπάρχουν τέσσερα υποείδη του ασιατικού ελέφαντα, ενώ δύο άλλα εξαφανίζονται:
- Elephas maximus maximus (Ελέφαντας της Κεϋλάνης)
- Elephas maximus borneensis (Ελέφαντας του Βόρνεο)
- Elephas maximus indicus (Ινδικός ελέφαντας)
- Elephas maximus sumatranus (Ελέφαντας της Σουμάτρας)
- Elephas maximus rubridens, τα υποείδη της βόρειας Κίνας, τώρα εξαφανίζονται
- Elephas maximus asurus, Συριακός ελέφαντας, τώρα εξαφανισμένος


Βίντεο: ΒΟΥΒΑΛΟΣ BULL (Ιούλιος 2021).