Πληροφορίες

Θηλαστικά: Καρακάλ ή έρημος λυγξ

Θηλαστικά: Καρακάλ ή έρημος λυγξ

Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Animalia
Ζωολογική διαίρεσις: Χορδάτα
Τάξη: Μαμαλία
Σειρά: Carnivora
υποτομή: Feliformia
Οικογένεια: Felidae
υποοικογένεια: Felinae
Είδος: Καράκαλ
Είδος: Γ. Caracal - Schreber, 1776

Το Caracal (ή λυγξ της ερήμου) ζει στην Αφρική και την κεντρική-νότια Ασία σε ξηρά, ξηρά και ημι-ερημικά κλίματα. Το όνομα caracal προέρχεται από την τουρκική λέξη karakulak, που σημαίνει μαύρο αυτί.

Καράκαλ - Caracal caracal (φωτογραφία http://legrandbricabrac.fr)

Καράκαλ - Caracal caracal(φωτογραφία www.jukani.co.za)

Σωματικοί χαρακτήρες

Ύψος 45 έως 50 cm, ζυγίζει 8 έως 18 kg. Είναι στιβαρό, αρκετά χαμηλό στα πόδια και έχει σχετικά μεγάλη ουρά. Το κεφάλι, μικρό, έχει πολύ μακριά, μυτερά αυτιά που τελειώνουν με βούρτσες μαύρων μαλλιών μήκους έως 8 cm (το όνομά του οφείλεται επίσης στο χρώμα αυτών των βουρτσών). Είναι πιο σκούρο στο πίσω μέρος από ό, τι στις πλευρές. Η κοιλιά, το στήθος και το εσωτερικό των άκρων είναι ανοιχτό γκρι, σχεδόν λευκό, μερικές φορές φέρουν κοκκινωπές ή καφέ κηλίδες. Στο κεφάλι, το καράκα σημειώνεται με δύο σκοτεινές ρίγες κάτω από τα μάτια και ένα σκοτεινό σημείο γύρω από το ρύγχος. Όπως σχεδόν όλα τα υγρά, το καράκιο είναι διχρωμικό, δηλαδή υπάρχει σε δύο ποικιλίες: γκρι ή κόκκινο-καφέ.

Βιολογία

Το caracal αγαπά τις ξηρές, ξηρές και ημι-ερημικές περιοχές. Προτιμά ακάλυπτα εδάφη σε δασώδη μέρη
Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, όπως λαγούς, τρωκτικά, αντιλόπες, μικρούς πιθήκους, γαζέλες, αλλά και πουλιά και μικρά ερπετά.
Μετά από μια περίοδο κύησης 75 ημερών, γεννιούνται 2 έως 6 κουτάβια.


Βίντεο: Catics, Wolverine and lynx (Ιούλιος 2021).