Πληροφορίες

Θηλαστικά: βουβάλια ή μαύρα βουβάλια

Θηλαστικά: βουβάλια ή μαύρα βουβάλια

Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Animalia
Ζωολογική διαίρεσις: Χορδάτα
Τάξη: Μαμαλία
Σειρά: Artiodactyla
Οικογένεια: Bovidae
Είδος: σύνδρομος
Είδος: S. caffer - Sparrman, 1779

ο Συγγένεια caffer επίσης γνωστό ως Μαύρο Buffalo, Buffalo Buffalo, African buffalo ή Cape buffalo, ανακαλύφθηκε, μελετήθηκε και περιγράφηκε από τον Σουηδό βιολόγο ζωολόγο Anders Sparrman, μία από τις μεγαλύτερες αρχές που σχετίζονται με την πανίδα και τη χλωρίδα της Νοτίου Αφρικής, κατά τη διάρκεια των επανειλημμένων ταξιδιών του σε αυτήν την περιοχή της ηπείρου Αφρικανός, ο οποίος τότε, στο δεύτερο μισό του δέκατου όγδοου αιώνα, ονομάστηκε Μαύρη Ήπειρος.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πλακούντα τετραπλασιασμένο (ευτερό), φυτοφάγο (μηρυκαστικό) θηλαστικό, που χαρακτηρίζεται από ένα μαύρο σατέν παλτό, το οποίο δημιούργησε ένα από τα πολλά ονόματά του.
Τα αρσενικά, γενικά μεγαλύτερα από τα θηλυκά, μπορούν να φτάσουν τα 180 εκατοστά στο ακρώμιο με βάρος 800 κιλά.
Από την άποψη της πεπτικής φυσιολογίας, δεν διαφέρει από τα άλλα δείγματα της οικογένειας Bovidae, υποτομή Ruminantia.
Είναι, μαζί με τους ιπποπόταμους (Αμφίβιο ιπποπόταμου), μεταξύ των πιο επιθετικών φυτοφάγων στην Αφρική.
Όταν ο άντρας πλησιάζει πολύ, συχνά υπόκειται σε έξαλλες κατηγορίες και ένας υγιής ενήλικος άντρας, για να υπερασπιστεί ή να προστατεύσει τη γυναίκα και τον απόγονο, μπορεί να αντιμετωπίσει και ακόμη και να φύγει από ένα λιοντάρι.
Το ισχυρό αμυντικό όπλο του είναι τα κέρατα, το μεγαλύτερο της οικογένειας Bovidae.
Κοίλο και μη φυλλοβόλο, με ημικυκλικό τμήμα, μπορούν να φτάσουν τα 130 εκατοστά σε μήκος και σχηματίζουν, ενώνοντας στο κεφάλι, μια συμπαγή πλάκα, ένα είδος κράνους που προστατεύει το πολικό κρανίο. Από εδώ ξεκινούν, κάμπτουν προς τα κάτω, για να επιστρέψουν προς τα μέσα στην ακροπετάτη (αυτή που πηγαίνει από κάτω προς τα πάνω).
Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι ο Λεώνι (Panthera leo), Leopards (Panthera pardus) και κοπάδια Hyenas (διαφορετικά είδη που ανήκουν στην οικογένεια: Hyaenidae, subfamilies: Hyaeninae και Protelinae) προσπαθούν να αποφύγουν τους κυρίαρχους νέους, λεία τα λιγότερο αντιδραστικά, ηλικιωμένα και άρρωστα δείγματα ή τους απογόνους που απομονώνονται από τις μητέρες . Τυπική λειτουργία των αρπακτικών, όλα χρήσιμα για το είδος, γιατί μειώνει την τροφική πίεση στο περιβάλλον.
Από την πλευρά τους, παρουσία αρπακτικών, οι βούβαλοι οργανώνονται επίσης, με ένα ακριβές και τυπικό αμυντικό σχέδιο.
Τα νεαρότερα, κυρίαρχα και ισχυρά αρσενικά σχηματίζουν ένα μεγάλο κύκλο γύρω από το πακέτο, με δεκάδες και δεκάδες πολεμιστές, καθώς το caffer Syncerus μπορεί επίσης να ζήσει σε κοπάδια με περισσότερα από 400 κεφάλια.
Ένα είδος πρώτης γραμμής άμυνας, για να αντιμετωπίσει επίσης ομάδες λιονταριών ή υαινών, μέσα στις οποίες σχηματίζεται ένα δεύτερο, ομόκεντρο φράγμα, αποτελούμενο από τα θηλυκά του κοπαδιού, για την προστασία των ηλικιωμένων ή ασθενέστερων δειγμάτων, και πάνω από όλα τους απογόνους, τη γενιά ανάπτυξη που είναι επιφορτισμένη με τη διάδοση γονιδίων και αλληλίων του είδους.
Γενικά οι βούβαλοι ζουν στη σαβάνα, αλλά μπορούν επίσης να μετακινηθούν στο θάμνο (περιοχές με θάμνους) ή στον αραιό θάμνο, ειδικά στους ηλικιωμένους που τείνουν να ζουν μοναχικοί, λιγότερο αλαζονικοί από τα θηλυκά και τα νεαρά αρσενικά.
Σε αυτούς τους οικότοπους η θερμοκρασία μπορεί ακόμη και να φτάσει τους 50 ° C στη σκιά και στη συνέχεια περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μετακινούμενοι λίγο, ξεκούραση ή ύπνο, ίσως βυθισμένοι σε λασπώδεις λίμνες νερού.
Αυτός είναι ένας τρόπος μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και του αριθμού των παρασίτων που απορροφούν το αίμα που θα μπορούσαν να τα μολύνουν. Και εδώ επίσης, όπως συμβαίνει με τους ρινόκερους, τους ιπποπόταμους και τους βούβαλους, δημιουργείται μια συμβίωση με bufaghe και τσικνιά βοοειδών.
Τα βουβάλια γενικά μεθύνονται τις πρώτες πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, προς το ηλιοβασίλεμα, ενώ η νύχτα είναι αφιερωμένη στη βόσκηση και επομένως στη διατροφή. Προτιμούν φρέσκο ​​γρασίδι, αλλά όταν είναι σπάνιο, τρέφονται επίσης με ποώδη φυτά, θάμνους και αμπέλια.
Ζουν σε μεγάλα κοπάδια τα οποία, όπως έχουμε δει, μπορούν να ξεπεράσουν τα 400 κεφάλια μεταξύ των ηλικιωμένων, των ενηλίκων και των υπο-ενηλίκων (όχι σεξουαλικά ώριμων) και των κουταβιών που ανήκουν στις δύο τελευταίες εποχές.
Μέσα σε αυτά τα κοπάδια, τα αρσενικά μπορούν να σχηματίσουν απομονωμένες ομάδες 3-4 μονάδων, ή να ζήσουν μόνες τους, για να γνωρίσουν την κοινότητα κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Άλλες ομάδες αποτελούνται από γυναίκες με απογόνους.
Η αίσθηση της κυριαρχίας και της ιεραρχίας είναι εμφανής τη στιγμή του ζευγαρώματος, όπου βίαιες συγκρούσεις μπορούν να ξεσπάσουν μεταξύ των ανδρών σε ρουχισμό (ενθουσιασμένος) για το θηλυκό σε οίστρο (θερμότητα) που επιλέγεται επίσης σε σχέση με τη φερομονική τους κατάσταση, που προέρχεται από το γυναικείο γεννητικό όργανο, το κόλπος.
Μετά από αυτές τις φάσεις, δεν υπάρχουν εμφανή φαινόμενα κυριαρχίας και ιεραρχίας, όπως συμβαίνει στους ιπποπόταμους και τους ρινόκερους.
Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία είναι πιο εμφανής, όπως περιγράφεται στους αμυντικούς μηχανισμούς του απογόνου ή ενός συντρόφου σε σύγκριση με έναν ή περισσότερους θηρευτές. Και ακόμη και όταν ορισμένα δείγματα, αρσενικά ή θηλυκά (για τον απόγονο), τείνουν να καθοδηγούν το κοπάδι, οι μονομαχίες δεν αμφισβητούνται για να φτάσουν σε αυτή την κατάταξη.

Μαύροι βούβαλοι ή καφές - Συγγένεια caffer (φωτογραφία PaulRae)

Ζωογεωγραφία

Αυτόχθονες άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική, ειδικά από την κεντρική και νότια Αφρική.

Οικότοπος-Οικολογία

Σαβάνες, θάμνοι, ημι-δασώδεις περιοχές. Γενικά οι ομάδες παραμένουν κοντά σε περιοχές όπου υπάρχουν λίμνες νερού, οι οποίες χρησιμοποιούνται για κολύμβηση και πότισμα.

Μορφοφυσιολογία

Τετραπλασιασμένο θηλαστικό, φυτοφάγα μηρυκαστικά, πλακούντα, τεράστιο μέγεθος. Τα αρσενικά, μεγαλύτερα από τα θηλυκά, έχουν ύψος 180 εκατοστά στο ακρώμιο και ζυγίζουν 800-900 κιλά.
Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά έχουν ημικυκλικά κοίλα μη φυλλοβόλα κέρατα (απουσία σεξουαλικού διμορφισμού), αλλά συνήθως τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, μπορούν σε ακραίες περιπτώσεις, όπως έχουμε δει, να φτάσουν τα 130 εκατοστά σε μήκος.
Όντας Artiodactyls, έχουν παλινδρόμηση, στο επίπεδο των ποδιών, των πρώτων, τέταρτων και πέμπτων δακτύλων, ενώ το δεύτερο και το τρίτο (ζυγό αριθμό) των ποδιών παραμένουν λειτουργικά. Το βάρος του άξονα του σώματος υποστηρίζεται από αυτούς, δηλαδή, είναι Parasones (Paraxonia).
Τα βουβάλια έχουν στιβαρό κρανίο με γυμνή μύτη καλυμμένη με στρώμα δέρματος. Μικρά μάτια με βλέφαρο, μετωπική. Αυτιά με διογκωμένο περίπτερο, τοποθετημένα στις πλευρές του κρανίου και κάτω από τα κέρατα.
Είναι ετεροδόντια (δηλ. Δόντια διαφορετικής μορφολογίας και λειτουργίας) με έντονη μείωση των κυνόδοντων και των κοπτικών, ισχυρή εξειδίκευση των προπομφίων και των γομφίων. Έχουν ουρά που καταλήγει σε τούφα, μήκους 40 έως 50 cm.
Ηθολογία-αναπαραγωγική βιολογία
Στις γυναίκες, η μήτρα είναι όπως και με άλλα μηρυκαστικά, bicorne bicorne. Ο πλακούντας είναι σύνδρομο ή κοτυληδονικού τύπου. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι μήνες για το ζευγάρωμα.
Όπως στο Αμφίβιο ιπποπόταμου Και εδώ, η περίοδος των βροχών θα λειτουργούσε ως ρυθμιστής του βιολογικού ρολογιού για το ζευγάρωμα.
Ο όρος του στην πραγματικότητα καθορίζει μια διακύμανση της περιβαλλοντικής υγρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης και του μήκους της φωτεινής / σκοτεινής περιόδου, όλα τα φαινόμενα τα οποία, όπως έχει μελετηθεί και επαληθευτεί στα οικιακά είδη, διεγείρουν τις διαδικασίες ωορρηξίας στο θηλυκό, φέρνοντάς την σε οίστρο / ζέστη, και συνεπώς ζευγάρωμα φράουλας στα αρσενικά.
Το γεγονός ότι αγαπούν να γίνει σε αυτό το στάδιο της χρονιάς έχει επίσης μια ακριβή οικολογική αίσθηση: για να διασφαλίσει ότι η γέννηση του κουταβιού θα πραγματοποιηθεί την επόμενη υγρή περίοδο, όταν υπάρχει άφθονο φαγητό τόσο για τη θηλάζουσα μητέρα όσο και για μικρό όταν απογαλακτίζουμε.
Τα θηλυκά γεννούν πάντα μόνο ένα μωρό, μετά από κύηση 10-11 μηνών και ο θηλασμός διαρκεί περίπου 6-8 μήνες, με προοδευτικό απογαλακτισμό.
Το Syncerus caffer υπάρχει δυστυχώς στον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών (Απειλούμενο είδος) της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο της Φύσης (IUCN).


Βίντεο: ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ. Η Λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ (Ιούλιος 2021).