Πληροφορίες

Άγρια φύση στην Ιταλία: Χρυσός αετός Aquila chrysaetos

Άγρια φύση στην Ιταλία: Χρυσός αετός Aquila chrysaetos

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Πουλιά
Σειρά: Φάλκοφορμι
Οικογένεια: Accipitridae
Είδος: Αετός
Είδος: Α. Χρυσάετος L., 1758

Κάποτε ο χρυσός αετός ζούσε στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης, στο βόρειο τμήμα της Ασίας, στη Βόρεια Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και την Ιαπωνία. Σε πολλές από αυτές τις περιοχές, η λακίλα βρίσκεται σήμερα μόνο στις οροσειρές, αλλά τους προηγούμενους αιώνες φωλιάστηκε επίσης στις πεδιάδες και τα δάση. Απουσιάζει στην Ισλανδία και την Ιρλανδία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα ανασύστασης με 35 πουλιά που απελευθερώθηκαν από το 2001. Στην Ιταλία βρίσκεται στην κορυφογραμμή των Απέννιων και στο τόξο των Άλπεων, σε ανάγλυφα της Σαρδηνίας και της Σικελίας. Το βόρειο όριο της σειράς αετών είναι τα νησιά Svalbard.
Συχνά σε ένα ευρύ φάσμα ανοιχτών ή ημι-δασικών περιβαλλόντων και η πλαστικότητα του από την άποψη των οικολογικών αναγκών της επέτρεψε να αποικίσει ένα ευρύ φάσμα τόσο στην Ευρασία όσο και στη Βόρεια Αμερική. Στην Ιταλία υπάρχει σε όλες τις πιο σημαντικές οροσειρές (Άλπεις, Απέννινα, Σαρδηνικά και Σικελικά βουνά). Το Valle dAosta προσφέρει ειδικά το Aquila πολύ απέραντες κατάλληλες περιοχές. Μόνο οι πιο ανθρωπογενείς περιοχές και οι ερημίες του χιονιού μπορούν να θεωρηθούν άχρηστες από το είδος, ενώ τα δάση, ακόμη και αν είναι πολύ πυκνά για να επιτρέψουν κυνηγετικές δράσεις, αντιπροσωπεύουν θεμελιώδεις δεξαμενές θηραμάτων. Κάθε κοιλάδα στην περιοχή φιλοξενεί τουλάχιστον ένα ζεύγος αναπαραγωγής και συνολικά υπάρχουν τουλάχιστον 35 μόνιμα κατεχόμενα εδάφη, με πιθανό μέγιστο 40. Η πυκνότητα των ζευγαριών (μεγάλα εδάφη κατά μέσο όρο κάτω από 80 km²) και η μέση απόσταση που διαχωρίζει τους τομείς η φωλιά (μικρότερη από 7 χλμ.) μπορεί να οριστεί ως η βέλτιστη σε αλπικό επίπεδο και δεν είναι δυνατή η περαιτέρω σημαντική αύξηση του είδους.

Golden Eagle (φωτογραφία www.zakovska.wz.cz)

Golden Eagle (φωτογραφία www.escursioniapuane.com)

Διακριτικοί χαρακτήρες

Μήκος: 74-87 εκ
Πλάτος: 200-230 cm
Βάρος: 6-7 κιλά (το θηλυκό είναι μεγαλύτερο)

Έχει μακριά, σχετικά στενά φτερά, με γραμμική σιλουέτα και εμφανή συρρίκνωση στο εξάρτημα. Ουρά μεσαίου μήκους, προεξέχουσα κεφαλή. Σκούρο καφέ χρώμα με αυχένα και πάνω μέρος της κεφαλής λίγο πολύ κίτρινο-χρυσό. Νέοι με πολλές λευκές κηλίδες στα φτερά. Τα πρωταρχικά υπολείμματα κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού πολύ μεγεθύνονται.

Βιολογία

Ανάλογα με την περιοχή όπου ζει, το Laquila Reale τρέφεται με μικρά και μεσαία θηλαστικά (κουνέλια, μικρά ελάφια, σκίουρους, μαρμότες) ή πουλιά (αγριόγαλος, πέρδικες, φασιανοί) ή ερπετά.
Το ζευγάρωμα πραγματοποιείται τον Μάρτιο και προηγείται ένα θεαματικό τελετουργικό γνωστό ως ο χορός του ουρανού, το οποίο για αρκετές ημέρες βλέπει και τα δύο άτομα να ασχολούνται με θεαματικές εναέριες εξελίξεις που η γυναίκα εκτελεί συχνά σε ανεστραμμένη πτήση, ενώ το αρσενικό φαίνεται να στρέφεται πάνω τους, με ανταλλαγές θηραμάτων πτήση ή γύροι θανάτου. Πιστός σε όλη τη ζωή, το ζευγάρωμα γίνεται πάντα στο έδαφος.
Η ωοτοκία (συνήθως δύο) συμβαίνει σε απόσταση 2 - 5 ημερών σελήνης από την άλλη.
Τα αυγά εκκολάπτονται μετά από περίπου 45 ημέρες εκκόλαψης.
Μετά από δύο μήνες, οι νεοσσοί γίνονται αετοί και αρχίζουν να εξασκούνται να πετούν στην άκρη της φωλιάς.
Η πρώτη πτήση ξεχωρίζει μετά από περίπου 2 μήνες και σε 6 μήνες γίνεται ανεξάρτητη.
Σε αυτήν την περίοδο μεταφέρονται από τους γονείς τους έξω από τα όρια της πατρίδας τους και περίπου 3 - 6 ετών θα σχηματίσουν μια νέα οικογενειακή μονάδα.


Βίντεο: ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ -Ζαμβέζης Α Μέρος Ντοκιμαντέρ. Φύση (Ιούλιος 2021).