Πληροφορίες

Πουλιά σε εγκλωβισμένα: Μπλε σαφράν

Πουλιά σε εγκλωβισμένα: Μπλε σαφράν

Συστηματική ταξινόμηση και διανομή

Τάξη: Πουλιά
Σειρά: Passeriformi
Οικογένεια: Φινίρισμα
Είδος: Fringillia
Είδος: F. τευδαία Web, Berthelot, Moquin, Tandos, 1841

Το Blue Chaffinch (ή "Blue Chaffinch", ή "Teyde Chaffinch") είναι ένα αυτόχθονο πουλί των Νήσων Γκραν Κανάρια και Τενερίφη, μέρος του Αρχιπελάγους των Καναρίων Νήσων. Ζει κυρίως στις ορεινές περιοχές των νησιών. Ο ιδανικός βιότοπός του αντιπροσωπεύεται από ορεινά δάση, που αποτελούνται κυρίως από πεύκα των Καναρίων Νήσων, τη δάφνη και την Erica arborea. Είναι πολύ συνηθισμένο να εντοπίζουμε αυτό το finch σε κωνοφόρα δάση με πυκνή βλάστηση. Βρίσκεται από 1000 έως 2000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά μερικές φορές επίσης σε χαμηλότερα υψόμετρα. Το Blue Finch θεωρείται το σύμβολο του νησιού της Τενερίφης. Είναι επίσης γνωστό με τα ονόματα "Teydefich", "Pinson Bleu", "Teydefink", "Blauwe Vink", "Pinzòn de Teide".

Blue Finch (φωτογραφία http://ibc.lynxeds.com)

Blue Finch αρσενικό (φωτογραφία avesnatura.blogspot.com)

Χαρακτηριστικά

Φινίρισμα μήκους περίπου 19 cm. ως μορφολογική άποψη είναι παρόμοιο με το "Chaffinch". Είναι πιο ανθεκτικό και έχει πολύ δυνατό και παχύ ράμφος. Η αρσενική στολή χαρακτηρίζεται από ένα μάλλον ομοιόμορφο μπλε φτέρωμα με μαύρο μέτωπο. Η κοιλιά είναι πάντα γκρι-μπλε, αλλά έχει διαφορετική σκιά σε σύγκριση με το χρώμα του στήθους. και η περιοχή των επιχειρήσεων είναι ακόμα πιο καθαρή. Τα φτερά και η ουρά είναι μαύρα, γκρι-μπλε, και πάντοτε μπλε-γκρι πτέρυγα. Το ράμφος είναι γκρι και στα δύο φύλα. Κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος, το μέτωπο παίρνει ένα μαύρο χρώμα και το ράμφος τείνει να μπλε και όταν γίνεται εντελώς μπλε σημαίνει ότι είναι έτοιμο για ζευγάρωμα. Ο σεξουαλικός διμορφισμός σε αυτό το είδος είναι πολύ εμφανής καθώς το θηλυκό έχει εντελώς διαφορετικό χρωματισμό. Το κυρίαρχο χρώμα του φτερού στις γυναίκες είναι καφέ-γκρι και έχουν λιγότερο στιβαρά φτερά. Τα πόδια έχουν χρώμα σάρκα που τείνει προς γκρι. Οι νέοι έχουν ομοιόμορφο χρώμα μαυροπίνακα. Σε σύγκριση με το Chaffinch, η έκκλησή του είναι πιο «κροατική», αλλά το τραγούδι τους είναι πιο αδύναμο και πολύ μικρότερο. Αυτό το είδος έχει δύο υποείδη: το Fringillia teydea teydea, το οποίο ζει αποκλειστικά στο νησί της Τενερίφης, και το Fringillia teydea polatzeki που ζει αποκλειστικά στο νησί Γκραν Κανάρια.

Αναπαραγωγή

Αυτά τα πουλιά τρέφονται κυρίως με σπόρους Canary Pine, που παραμένουν πάντα η βάση της διατροφής του. Περιστασιακά τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα και έντομα, ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής, για να ταΐσει τους νέους. Τρέφεται επίσης με πεταλούδες, σκώρους, σκουλήκια, προνύμφες και κάμπιες. Η περίοδος του όρμου είναι συνήθως από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, μια περίοδος που αντιστοιχεί στην ωρίμανση των σπόρων του Κανάριου Πεύκου. Το ζευγάρι χτίζει μια αρκετά καμουφλαρισμένη φωλιά ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Για να φτιάξουν τη φωλιά χρησιμοποιούν βελόνες πεύκου, φλοιό και βρύα. Το θηλυκό γεννά συνήθως δύο έως πέντε αυγά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παράγονται μόνο δύο αυγά. Τα αυγά αυτού του πουλιού έχουν λευκό χρώμα με καφέ ή γκριζωτά κηλίδες. Η εκκόλαψη διαρκεί περίπου 13 ημέρες. Οι νεοσσοί βγαίνουν από τη φωλιά σε ηλικία περίπου 20 ημερών και γίνονται εντελώς ανεξάρτητοι σε περίπου 35 ημέρες. Συνήθως στη φύση πραγματοποιείται από το ζευγάρι, ένα μόνο γέννο ετησίως.
Αυτό το πουλί είναι στάσιμο και δεν μεταναστεύει. Συχνά σχηματίζονται μικρά κοπάδια από αυτά τα πουλιά, τα οποία ενώνονται και με άλλα παρόμοια είδη, ειδικά με το είδος "F.c. Titillo », κοπάδια που κινούνται αναζητώντας τροφή και πάνω απ 'όλα πηγές νερού.
Η αιχμαλωσία αναπαραγωγής αυτού του πουλιού δεν είναι συνηθισμένη. Είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθούν αυτά τα πουλιά. Για να είναι επιτυχής στην αναπαραγωγή, είναι καλή πρακτική να τοποθετείτε το ζευγάρι σε ένα μεγάλο κλουβί με μεγάλη βλάστηση τόσο έξω όσο και μέσα, προκειμένου να παρέχετε την απαραίτητη ιδιωτικότητα και να δώσετε σε αυτά τα πουλιά την ψευδαίσθηση της ελευθερίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι θεμελιώδους σημασίας να διατίθενται πάντα σε αυτούς δίσκοι με ζωντανό θήραμα, όπως σκώροι αλευριού, προνύμφες τενεβριόνης ή προνύμφες βρασμένης σάρκας. Τα αρσενικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο τείνουν να είναι πολύ επιθετικά. Η σωστή διατροφή είναι η ίδια με αυτή που παρέχουμε στον τοπικό μας φούρνο. Για να ευθυγραμμιστεί η φωλιά, το ζευγάρι πρέπει να διαθέτει πολύ υλικό, όπως ίνες από γιούτα, βαμβάκι και ακόμη και μόσχο. Οι περιπτώσεις αιχμαλωσίας αναπαραγωγής αυτού του όμορφου πουλιού είναι σπάνιες.
Το Blue Finch είναι ένα είδος που θεωρείται "σχεδόν απειλούμενο" από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Ακριβώς επειδή εκτρέφεται κακώς, σχεδόν απουσιάζει σε όλες σχεδόν τις εθνικές και διεθνείς ορνιθολογικές εκθέσεις στη χώρα μας.

Κάρτα που δημιουργήθηκε από τον Federico Vinattieri http://ornitologia.difossombrone.it


Βίντεο: Μετα την εκκόλαψη τα πουλάκια για να μην κρυώνουν (Οκτώβριος 2021).